Europarlementariër bij Erfgooierscollege

Peter van Dalenmaandag 12 mei 2014 09:00

Van de 766 europarlementariers komen er 26 uit Nederland. Een van hen, Peter van Dalen, was afgelopen donderdagmiddag in Huizen. Als vertegenwoordiger en lijsttrekker van de eurofractie ChristenUnie/SGP gaf hij een gastcollege aan 4 VWO.

Peter van Dalen begon met een uitleg over zijn leven en maandindeling als europarlemenarier. Vervolgens presenteerde hij de belangrijkste punten van zijn fractie en tot slot beantwoordde hij vragen van scholieren.
De Europese unie is een samenwerkingsverband van 28 landen. De eurozone bestaat uit 17 landen en wil ChristenUnie/SGP kleiner maken. Landen als Griekenland en Cyprus zouden gebaat zijn bij een goedkopere eigen munt stelt Peter van Dalen. Hij wil dat de eurozone kleiner wordt.
Brussel of Straatsburg? Het europarlement bepaalt niet zelf haar vergaderlocatie, dat doen de lidstaten. Tot op heden staan de franse presidenten niet toe dat ze weggaan uit Straatsburg. Het blijft echter wel de wens van deze fractie om alleen nog in Brussel te vergaderen. 
Belangrijke inbreng van deze Eurofractie? Godsdienstvrijheid is op de agenda gekomen, dat stond er niet op en daar was voorheen weinig aandacht voor. Nu is dat veranderd en het blijkt ook heel hard nodig. Zie het filmpje over het bezoek van Peter van Dalen aan Egypte.
Verder noemt Peter van Dalen ook het belang van transport, scheepvaart en wegvervoer voor ons land. Doordat werknemers uit oost-europa hier komen werken verliezen Nederlanders hun baan. Er zijn 23.000 Nederlandse chauffeurs zonder werk. De transportsector heeft het moeilijk en komt zelf ook met een oplossing. Bijvoorbeeld om bij oost-europese werknemers dezelfde voorwaarden en salaris te verplichten als zij ritten in Nederland rijden. Dat vraagt wel weer meer controle en samenwerking met het Nederlandse parlement.
Peter van Dalen wil net beginnen met een uitleg over de 3 belangrijkste Europese instellingen of de tijd is al weer om! Voor sommigen een reden om nog even met hemzelf te praten, voor anderen om zich op te maken voor het volgende lesuur.

« Terug