Inleiding Breun van Ruiswijk op 13 februari bij de ouderenbonden in Visio

maandag 13 februari 2006 09:58

De ChristenUnie heeft als uitgangspunt de Bijbel als basis voor het leven. En dat is heel concreet voor iedereen ongeacht of je zoals de ChristenUnie christelijke politiek wil bedrijven of voor ieder ander. Het grote gebod geldt voor iedereen Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.

Als die naaste dan de oudere in de gemeente is, dan is het niet meer dan je christelijke plicht, er voor te zorgen, dat zij die niet meer bij het arbeidsproces betrokken zijn een veilig en rustig leven in de gemeente kunnen hebben. Dat betekent zeker niet achter de geraniums of voor de televisie, men kan op vele manieren zijn of haar talenten benutten voor de medemens.

Ons programma is daar heel duidelijk in.
Bij de zorg dienen de morele en relationele motieven voorrang te hebben boven de economische belangen.. Zorg is geen markt. De patiënt geen handelswaar en de zorgverlener geen koopman.
In de zorg gaat het om de verbondenheid met het welzijn van ouderen.

De ouderen die na de 2e wereldoorlog hun beste krachten gegeven hebben aan de opbouw van ons land en in het bijzonder aan onze gemeente mogen nu in 2006 niet de dupe worden van een te kort schietend landelijk beleid als de nieuwe wet WMO er aan komt.

Het kan niet zo zijn dat in één van de rijkere gemeenten in Nederland, met een gemiddeld hoog inkomen per hoofd van de bevolking en een riante vermogenspositie,dat de ouderen, de gehandicapten, de chronisch zieken niet aan de hen toekomende zorg wordt verleend.
Dat betekent zorg op maat en geen te rigide toepassing van de regeltjes. Wat de ChristenUnie in het afgelopen half jaar op de markt daarover gehoord heeft stemt niet tot vrolijkheid.

Dat brengt mij bij het wonen. 200 woningen bouwen om geld op de bank te krijgen lijkt natuurlijk nergens op. Wanneer je met die 200 woningen niet die markt bedient die woningen vraagt namelijk betaalbare woningen voor jongeren en ouderen.
Het zal een gemiste kans zijn indien de bebouwing van de Vista nu nog uitgaat van opbrengst maximalisatie voor de grond. De ChristenUnie wil daar betaalbare levensloopbestendige woningen voor jongeren en ouderen fifty fifty.

De ChristenUnie wil in overleg met de ouderenbonden en het platform ouderen komen tot een verbetering van de voetpaden die zij aangeven welke moeten worden aangepakt en niet even vanuit het gemeentehuis maar zeggen nu is dat stuk aan de beurt en dan dat stuk.

Openbaar vervoer De Christenunie is voorstander van het belgische systeem. Voor mensen beneden de 20 en boven de 60, chronisch zieken en gehandicapten zoveel mogelijk gratis of hooguit een bijdrage in de administratieve kosten. Echter het openbaar vervoer wordt landelijk en provinciaal geregeld.
De ChristenUnie zal het toejuichen en er zich voor inspannen dat er jongeren- en ouderenpassen komen voor het openbare vervoer in de directe regio. Naarden/Bussum/Hilversum etc. Te denken valt aan bijdragen voor een maandabonnement voor een aantal zones met de bus.

Koopkrachthandhaving, het is de gemeente verboden om aan inkomenspolitiek te doen, maar op individuele basis de koopkracht op peil houden zou mogelijk moeten zijn. Het geeft een wel papieren rompslomp.

« Terug