ChristenUnie-leider Arie Slob waardeert vrijwilligers Tolvrij
Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, bracht woensdag 11 maart een werkbezoek aan Huizen. Het werkbezoek stond in het teken van vrijwilligers en jeugd.
Tijdens het werkbezoek deed Slob onder meer Huize Tolvrij aan, waar vrijwilligers van verschillende kerkgenootschappen klaar staan voor hun medemens. Tolvrij initieert diverse sociale projecten. Eén daarvan is het project met de schuldhulpmaatjes, om mensen met schulden vooruit te helpen door hen met raad en daad bij te staan. Zij vertelden enthousiast over hun werk. Arie Slob: "Vrijwilligers inspireren mij. We kunnen ons geen gezond land voorstellen zonder vrijwilligers. Zij zijn van grote betekenis in onze samenleving. Ze verdienen daarom waardering voor hun tomeloze inzet. De ChristenUnie zet deze vrijwilligers daarom in het zonnetje."
De ChristenUnie heeft oog voor de vrijwilligers en wil onder het motto "I CU (I see you - ik zie je staan) vrijwilligers in beeld brengen en waarderen. De vrijwilligers ontvingen uit handen van Slob een bloemetje voor hun inzet.
Jeugd
Tijdens het bezoek aan Huize Tolvrij is het onderwerp 'Jeugd' uitgebreid aan de orde geweest. Zo kreeg Slob van wethouder Verhage (Sociaal domein tot 18 jaar) en ambtenaar Filius een toelichting op de wijze waarop de gemeente Huizen de toegang tot de jeugdzorg heeft geregeld. Het Loket Maatschappelijke Zaken heeft HBO-geschoolde jeugdconsulenten in dienst die samen met de inwoner kijken naar wat echt nodig is. Er vindt zo nodig afstemming plaats met onderwijs. Er wordt samen gezocht naar hoe het netwerk van het gezin versterkt kan worden. Als individuele voorzieningen nodig zijn, dan komen die er ook. De aanwezige vertegenwoordigers van het Erfgooierscollege en de Huizermaat konden hierop aansluiten en hun ervaringen en opmerkingen op tafel leggen.
Daarnaast hebben de beide scholen aan Slob toegelicht hoe zij met alcohol omgaan. Beide scholen hebben het keurmerk 'Alcoholvrije school'. Er werd gesproken over de problematiek van drinken door jongeren, maar ook over drugsgebruik en roken. Duidelijk werd dat scholen hier actief op preventie inzetten en daar ook de ouders bij betrekken. “Men ontdekt dat feesten ook gewoon leuk kunnen zijn als er geen alcohol aan te pas komt”. De schooldirecteuren doen op dit moment evenals de wethouder mee met de actie: “Dertig dagen zonder alcohol”. Met elkaar willen ze het goede voorbeeld geven.